Moj internet dnevnik
Sretan život
Sretan zivot
Zivot
Arhiva
« » tra 2013
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Share it!
Blog - travanj 2013
četvrtak, travanj 4, 2013
Kamilica ( Matricaria chamomilla )
    Kamilica je jednogodišnja biljka iz porodice glavočika, visine 15-60 cm, tankog i razgranatog korijena, dvostruko perasto razdijeljenih listova. Mirišljive cvjetne glavice su sastavljene  od dvospolnih žutih cjevastih cvjetića u sredini i bijelih jezičastih cvjetića na rubu, koji su povijeni prema dolje. Plodovi su sitne duguljaste svijetlo-smeđe roške sa 3 rebra. Biljka cvate od kraja aprila do septembra. Kamilica je rasprostranjena u skoro cijeloj Europi i Aziji. Raste na mjestima izloženim suncu. 
 
  Od kamilice se ubiru prvenstveno cvateći cvatovi bez stapki. Kvaliteta suhe kamilice ovisi o vremenu sabiranja i načinu sušenja, pa o tome treba voditi dodatnu brigu. Vrijedi pravilo da glavice imaju najviše ljekovitih tvari između trećeg i petog dana nakon početka cvatnje. Ubrane glavice suše se toplinom, ali vodeći računa da temperature ne bude viša od 50°C. 
 
    Upotreba kamilice je vrlo raširena, kako u narodnoj tako i u službenoj medicini. Od cvjetova kamilice najčešće se spravlja čaj, jedan od najpoznatijih narodnih lijekova.Kamilica je tradicionalni, narodni lijek za stomačne tegobe, grčeve, probleme sa varenjem, gastritis, čireve, za smirenje nervne napetosti, kod nesanice i premorenosti. Kamilica se spolja primenjuje za ispiranje upalnih procesa na koži, ojeda, rana, opekotina, iritacija, upala očiju, vaginalna ispiranja i kupke zbog svojih antiseptičnih svojstava. Primenjuje se i kod oboljenja bubrega, jetre i žuči. 
 
     Kamilica je sastojak čajeva koji se primenjuju za smanjenje grčeva i kolika kod novorođenčadi i beba. Kod stomačnih problema kamilica se kombinuje sa nanom i matičnjakom. Čaj od kamilice se ukapava u oko ili stavlja u formi vlažnih obloga u slučaju infekcije oka. Inhalacije čajem od kamilice se primjenjuju kod kijavica, infektivnih i alergijskih oboljenja disajnih puteva, upala sinusa. Topli čaj od kamilice koristi se za ispiranje usne duplje i grgljanje kod upala grla i desni olakšava disanje i osvježava organizam te smanjuje upalne procese. Ekstrakt kamilice ulazi i u sastav masti i čepića za hemoroide. Pranje kose kamilicom služi za pozlaćivanje plave kose, a tamnija kosa može dobiti svjetliji ton.Poznata je i primjena kamilice u aromaterapiji. Cijenjeno je i poznato i svježe dobiveno ulje kamilice. Jednako je cijenjena i u kozmetici pa kažemo da organizam ozdravljuje iznutra i uljepšava izvana.
herbalist.blogger.ba


sretanzivot @ 21:59 |Isključeno | Komentari: 0
Neven (lat. Calendula officinalis), jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka, visine od 30 do 50 cm, razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova, glavice od tamnožute do narančaste boje. Latinski naziv za neven, officinalis, znači ljekovit a calendus – nebesko, nešto lijepo. Ime biljke neven dolazi od izvedenica ili od glagola ne venuti.
        Neven (Calendula officinalis) i njegova primjena u terapijske svrhe poznata je je još od Starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven se koristi za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.Stari narodi cijenili su ga kao biljku koja pomlađuje , ili su ga upotrebljavali za ukrašavanje oltara u svojim hramovima, dok su drugi njegovim žuto-zlatnim laticama ukrašavali i aromatizirali hranu. U američkom građanskom ratu liječnici su na bojištima koristili lišće nevena stavljajući ga na otvorene rane. Kao ljekovita biljka koristi se za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.
Neven (lat. Calendula officinalis)
        Cvjetovi nevena sadrže eterično ulje, tanine, šećere, likopen (koji je izuzetno dobar antioksidans i štiti od raka grlića maternice), bjelančevine, pigmente karotenoide (daju boju cvjetovima), kalendulin, minerale (kalij, sumpor i dr.), gorke supstance i dr. Upotrebljava se u obliku čaja, kao dodatak salatama i drugim jelima, a za vanjsku upotrebu u obliku ulja, masti ili obloga.
Neven (lat. Calendula officinalis)
        Neven djeluje antiseptično i antibakterijski pa je vrlo efikasan protiv različitih zapaljenja, gljivičnih infekcija, a najnovija istraživanja govore da je koristan u borbi protiv HIV (virus izazivač AIDS-a) jer je dobar za jačanje imunološkog sistema. Koristan je za uklanjanje toksina (otrova) koji prate različite kronične infekcije, grozničava stanja, kožne bolesti kao što su ekcemi i akne. Dobar je kao sredstvo za umirenje grčeva, protiv astme, kašlja, lupanja srca i nesanice. Od davnina se u narodnoj medicini koristi za zaliječenje rana, uboda, ozeblina, čireva, bradavica i dr. Hladan čaj od nevena se upotrebljava za ispiranje očiju kod konjuktivitisa ili desni posle vađenja zuba. Zbog blagog estrogenskog dejstva (estrogen - ženski spolni hormon) koristi se za uspostavljanje redovitog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih djevojaka ili žena u klimaksu. U obliku krema ili masti koristi se protiv čireva nogu, proširenih vena i modrica. Ulje se također koristi u mnogim preparatima. Korijen se ne koristi u liječenju.
 
Neven (lat. Calendula officinalis)
         Za liječenje kožnih bolesti neven uživa u narodu velik ugled. On je kvalitetno sredstvo protiv bakterija, virusa i gljivica . Neven potiče bijela krvna zrnca na uništavanje štetnih mikroba i ubrzava zacjeljivanje rana. Opekline od nerazumnog izlaganja suncu ublažuju cvjetovi nevena, time što zatvaraju rane, ublažuju upalu i potiču rast novih stanica kože.  Pri ubodu insekta, utrljati svježi sok biljke nevena. Kod upale desni i zubnog mesa svojim antibakterijskim djelovanjem i jačanjem imuniteta neven može biti koristan kod liječenja gingivitisa.


sretanzivot @ 21:50 |Isključeno | Komentari: 0
        Čaj od peršuna se od davnina spravljao za izbacivanje viška vode iz tijela, za čišćenje bubrega, i kod potrebe za detoksikacijom (npr. nakon masnih i vinom opijenih večera). Postoji vjerovanje, a i vidljivo je na vagi, da se od peršuna može izgubiti kilogram do dva. Mnogi čajevi za mršavljenje sadrže peršun. Međutim od peršuna se tope kilogrami, ali samo zato što iz tijela izlazi puno vode.
        Čaj od peršuna odličan je za izbacivanje otrova iz tijela, za jačanje želudačnih žlijezda, protiv bolesti srca, bubrega, a poboljšava i metabolizam. U najvećem broju slučajeva ljudi peršun koriste u prehrani, ali čak ga ni tada ne jedu, već isključivo ima dekorativnu svrhu. Ne bi trebalo tako biti. Poslužite se čajem od peršuna, točnije skuhajte korijen ili list peršuna i pijte ga kad god ste u prilici. Preporučuje se ženama kako bi ublažio predmenstrualne tegobe.
Čaj od peršuna
        Pitate se da li peršin treba staviti u hranu ili u čaj u većim količinama nego li ostalo povrće s obzirom da je znatno sitniji? Ne, jer djeluje jednako jako i dobro. Peršun je vrlo dobar izvor folne kiseline, koja je potrebna radi stvaranja crvenih krvnih zrnaca. No, peršun sadrži i još dva vrlo bitna sastojka, a to su apiol i miristicin. To su elementi zahvaljujući kojima se protok mokraće povećava, što znatno povoljno utječe na uklanjanje infekcije mokraćnog kanala.
        Ovdje nije kraj liste dobrobiti peršuna i čaja koji se od njega pravi. Čaj od peršuna nadaleko je poznat kao osvježivač daha. Ne morate više prije svakog sastanka žvakati žvakaće gume koje i onako nisu dobre, niti se opterećivati time što niste stigli otići do kuće samo da biste oprali zube. Čaj od peršuna sasvim prirodno će očistiti usnu duplju od suvišnih bakterija, pa samim tim i osvježiti dah.
Čaj od peršuna
        Čaj od peršuna bogat je vitaminima A, C, E i mineralima, pouzdano smanjuje loši kolesterol,
koristi se za smanjenje krvnog tlaka, ublažava bolne menstruacije a i koristan je kod neredovite menstruacije. Bogat je željezom pa se preporučuje kod anemije. Čaj od peršuna se priprema tako što stavimo u lončić pola litre vode i čekamo da provri, kada voda zakipi dodajte 2 supene kašike svježeg peršuna (jednostavno pola šake peršuna) i pustite da se kuha u kipućoj vodi 3 do 5 minuta. Nakon toga izvadimo listove peršuna i bacamo ih, a tekućinu puštamo da se ohladi.Čaj od peršuna može se piti i topao i ohlađen. Možete ga piti u bilo koje dana osim kasno navečer da ne bi po noći morali ići mokriti jer od ovog čaja često ćete ići u wc.


sretanzivot @ 21:48 |Isključeno | Komentari: 0
Čajevi za mršavljenje
        Svi znamo da su dijete i pokušaji da smršavimo sastavni dio današnjeg života. U većini tih nekih proizvoda za mršavljenje, bilo tabletama ili napitcima, se nalaze extrakti različitih čajeva. Ponajviše zelenog naravno. Zašto umjesto toga ne bi koristili čajeve za mršavljenje. Čaj je lagana je tekućina visoke nutritivne vrijednosti. Ako se tome doda svojstvo poticanja osjećaja sitosti i posljedično, manji unos hrane, čaj se može promatrati i kao sredstvo za mršavljenje. Da li znate koji su čajevi najbolji saveznici u postizanju vitke linije?
        Biljni čajevi se od pamtivijeka koriste za liječenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma. No, biljni su čajevi, u pravilu, i odlični suputnici u borbi protiv suvišnih kilograma i toksina uzrokovanih pretjeranim uživanjem u hrani. Čajevi su vrijedan izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi potiču metabolizam.
        Među stotinama vrsta čajnih napitaka, izdvajamo 5 najpoželjnijih čajeva čije lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma.
Zeleni čaj
       Zeleni čaj je borac sa prve linije protiv suvišnih kilograma i čišćenju organizma. Kako bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se brzo pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji potiču gubitak tjelesne mase, ali i blagotvorno djeluju na cjelokupno zdravlje.
        U zelenom čaju ima preko 300 sastavnica i upravo njihova kombinacija daje efikasne rezultate za zdravlje. Zeleni čaj je bogat polifenolima, osobito EGCG-om koji je snažan antioksidans. Zeleni čaj sadrži i kofein koji stimulira probavu. Količina kofeina je manja nego u kavi što je dobro jer se čaj može piti više puta dnevno bez da se unese previše kofein. Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenem zaliha masnog tkiva.
Zeleni čaj
        Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima. Uz dokazani učinak na liniju, zeleni čaj je učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma.Za najbolje rezultate preporuka je zeleni čaj ispijati 2 do 3 puta dnevno. Pritom je optimalno piti ga nezaslađenog.
         Zeleni čaj usporava napredak raka, a može djelovati i preventivno (u jednom istraživanju na ženama one koje su pili čaj imale su manju vjerojatnost razvitka raka grudi od onih koje nisu pili čaj)
zeleni čaj pojačava kognitivne sposobnosti i sposobnosti učenja pa ga se smatra “zaštitnikom mozga”, može također spriječiti pojavu Alzheimerove bolesti, jača imunitet, sprečava pojavu karijesa a i djeluje dobro na ten, smanjuje prisutnost akni. Jedno istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti jer on stimulira izgaranje dodatnih kalorija. Ono što je važno dodati je i da zeleni čaj nema nuspojava. Jedina zabilježena negativna strana je nesanica i to samo ako se čaj konzumira nedugo prije odlaska na spavanje.
Oolong čaj
        Oolong čaj je polufermentirani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referiran kao "aromatični neprijatelj masnoća" jer učinkovito smanjuje stvaranje masnih naslaga i potiče mršavljenje. Poput zelenog čaja obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Time smanjuju pretvorbu energije iz hrane u masno tkivo, što su potvrdili i japanski znanstvenici koji su otkrili da ispijanje oolong čaja 15-ak minuta prije obroka bogatog ugljikohidrata smanjuje skladištenje suvišnih kalorija u masne stanice.
        Dvije šolje dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji okusom i mirisom asocira na cvijeće i voće, dovoljno ti je da ubrzaš metabolizam i suprostaviš se suvišnim kilogramima.
Čaj od hibiskusa
        Hibiskus je jedan od najljepših cvjetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, posjeduje blagotvorna svojstva koja se cijene već stoljećima. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji tjelesne mase. Naime, hibiskus je vrijedan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik te smanjuje osjećaj napuhanosti.
       Čaj od hibiskusa ujedno obiluje tvarima koje inhibiraju enzime čija je uloga apsorpcija masti i ugljikohidrata. Poznato je da inhibira proizvodnju amilaze – enzima koji razgrađuje škrob i druge složene ugljikohidrate. Također, sadrži fazeolamin koji inhibira metabolizam masti. Posljedica je smanjena apsorpcija šećera i masti što doprinosi vitkoj liniji. Kako bi osigurala pozitivne učinke čaja od hibiskusa, uživajt u njegovoj intenzivnoj aromi 1 do 2 puta dnevno.
Čaj od koprive
        
Kopriva čaj
        U narodnoj medicini kopriva ima dugu tradiciju u otklanjanju brojnih tegoba. U današnje vrijeme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca te kao pomoć u liječenju reumatskih tegoba.
         Lišće koprive sadrži puno klorofila, organskih kiselina i 10 posto mineralnih soli s dosta kalcija, kalija, fosfora i željeza. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer djeluje na način da potiče izmjenu tvari pa samim time i uklanjanje štetnih tvari što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja. Nema dokazanih štetnih djelovanja, a jedine zabilježene nuspojave su lakše želučano crijevne tegobe. Također valja napomenuti da se ne preporuča osobama koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi poput warfarina, jer može ulaziti u interakciju s njima.
Lotus čaj
        Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom lopoču (water lily) i poznato je ljekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine. Značajan dio kemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno djeluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog tlaka i kao anti-age namirnica, a nedavna su istraživanja zabilježila i njegov utjecaj na tjelesnu masu. Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu Nutrition and Metabolism pokazalo je kako ekstrakt biljke lotus značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masno tkivo, a povećava razgradnju masnih naslaga.
        Isto je istraživanje zabilježilo kako se učinak ekstrakta biljke lotus povećava u kombinaciji s l-karnitinom. Iako je ovo istraživanje obavljeno na kulturi stanica, a ne na ispitanicima, biljka lotus svakako dokazuje da ima veliki potencijal kao pomoć pri mršavljenju.
Čaj je inače samo jedna karika u mršavljenju. Ispijanje čajeva "topitelja masnih naslaga" svakako može pomoći u postizanju i održanju vitke linije, no ne može napraviti čuda. Ukoliko se ne promjene loše životne navike, samom konzumacijom čajeva nećemo puno postići. Stoga je najbolje, uz ispijanje čaja, pripaziti na prehranu i kretati se jer ćemo samo tako stići do željenih rezultata.
herbalist.blogger.ba


sretanzivot @ 21:45 |Isključeno | Komentari: 0
  Ulje Kantariona je jedno od rijetkih ulja koje se priprema sa svježim cvjetovima. Omjer je otprilike 100 grama cvjetova kantariona na litru ulja. Priprema se u hladno prešanom kvalitetnom ulju, uglavnom maslinovom. Ostavite svježe cvjetove naravno da odstoje preko noći, tako da svi kukci odu pronaći novi dom. Ulje kantariona pravimo tako što 4 velike kašike nerazvijenih pupova biljke usipamo u staklenu teglu i ostavimo jedan dan, da malo povenu. Na njih zatim naljevamo 1 lit. maslinovog ulja, teglu dobro zatvoriti, začepiti i pustiti da stoji na suncu 6 – 8 sedmica. Ulje čuvajte u čvrsto zatvorenim tamnim bocama i nemojte držati ulje u frižideru.
        Osim toga sto se ulje od kantariona upotrebljava u kuhinji kao začin za jela koristi se i za obloge, masaže, za smirenje, opuštanje i kao lijek protiv bolova u želucu. Pogotovo će dobro činiti suhoj, osetljivoj i ispucaloj koži. Dobro je i kao zaštita od sunca, zračenja, protiv akni, opekotina, uganuća, povreda mišića, hematoma i svih reumatskih oboljenja. Tim se uljem mažu kraste, osipi, a također i hemoroidi, a korisno je svaki dan popiti 1 kafenu kašiku ulja, sa komadićem hljeba zbog okusa. Ja sam uz cvjetove kantariona ili gospine trave, kako god preferirate, dodavao u ulje i cvjetove nevena, stolisnika, majčine dušice i kamilice. Umjesto maslinovog ulja može se koristiti bilo koje biljno kvalitetno ulje.
        Kvalitetno kantarionovo ulje je tamno crvene boje koja čak vuče na ljubičasto. Ako vam se ne da pripremati ulje kod kuće, možete ga kupiti u bio trgovinama, ljekarnama, drogerijama ili kod ljudi koji ga pripremaju kod kuće. Prije kupnje informirajte se o kvaliteti ulja. Postoji i drugi način, ali on je nešto manje efikasan,: 500 grama cvijeta i sitno isjeckanog lišća kantariona potopi u tegli s 1 l najboljeg maslinovog ulja i 1 litre bijelog vina, pa se kuha na vodenoj pari dok vino ne izlapi.
herbalist.blogger.ba


sretanzivot @ 21:41 |Isključeno | Komentari: 0
Prati nas
 
 
Posjetioci